Maisto piramidė

Visi žinome, kad kas skanu ne visada yra sveika... Taigi pamaniau jog niekam nekliudytu dar kartelį peržvelgti sveiko maisto piramidę.
Na ir dar šiek tiek smulkesnės informacijos kiek ir ko reikėtų valgyti :)

Duona, grūdai, makaronai, bulvės 
Per dieną daugiausia rekomenduojama valgyti neriebius ir nesaldžius duonos, grūdų, kruopų gaminius. Šios grupės maisto produktai teikia organizmui energijos bei yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Grūduose gausu mineralinių medžiagų, mikroelementų (Na, K, Ca, Mg, P, Fe) bei vitaminų (B grupės, PP). Šios grupės produktų kasdien reikia suvalgyti 6 - 11 porcijų. Vieną porciją sudaro: 1 riekutė duonos; 1/2 stiklinės makaronų, ryžių, dribsnių ar kitos košės.

Vaisiai
Vaisiuose yra gausu maistinių skaidulų, C, P, B grupės vitaminų, provitamino A - karotino, mineralinių druskų (ypač kalio), įvairių mikroelementų. Vaisiai stiprina atsparumą infekcijoms bei stresui. Per dieną rekomenduojama suvalgyti 2 - 4 vaisių porcijas. Vieną porciją sudaro: vidutinio dydžio vaisius (obuolys ar bananas); 1/2 stiklinės susmulkintų vaisių arba uogų; 1 stiklinė grynų vaisių sulčių; 250 g džiovintų vaisių.

Daržovės
Daržovės žmogaus organizmui be galo svarbios. Jose yra daug mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpstančių vitaminų, ypač vitamino C ir karotinų, organinių rūgščių. Daržovės stimuliuoja virškinimą, skatindamos visų virškinimo liaukų sekrecinę funkciją. Be to daržovėse gausu maistinių skaidulų. Daržovių reikia suvartoti 3 - 5 porcijas per dieną. Vieną porciją sudaro: 1 stiklinė daržovių sulčių (pvz. morkų); 1/2 stiklinės šviežių daržovių; 1/2 stiklinės virtų daržovių; 1 stiklinė šviežių lapinių daržovių; viena vidutinio dydžio bulvė.

Mėsa, paukštiena, žuvis, ankštinės daržovės, kiaušiniai, riešutai
Tai daugiausiai gyvulinės kilmės produktai. Juose gausu žmogaus organizmui būtinų maisto medžiagų, baltymų, riebalų, amino rūgščių, nesočiųjų riebiųjų rūgščių, mineralinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų ir kitų biologiškai svarbių junginių. Svarbiausi yra mėsos baltymai, nes juose yra visų žmogui būtinų amino rūgščių. Kasdien rekomenduojama suvartoti 2 - 3 šios grupės produktų porcijas. Vieną porciją sudaro: 60-100 g. liesos mėsos; 60-100 g. vištienos ar žuvies; vienas kiaušinis; 1/2 stiklinės virtų pupelių; 2 šaukštai žemės riešutų.

Pienas, jogurtas, sūris
Pieno produktai yra labai maistingi ir lengvai pasisavinami. Iš šių produktų žmogaus organizmas gauna vertingų baltymų, kalcio, fosforo, visų svarbiausių vitaminų - A, D, B grupės, PP, C bei kitų. Tai gyvulinės kilmės produktai, turintys gana nemažai riebalų, todėl jų nereikia valgyti dideliais kiekiais. Per dieną rekomenduojama suvartoti 2 - 3 porcijas šios grupės maisto produktų. Vieną porciją sudaro: viena stiklinė pieno, jogurto ar 60 g fermentinio sūrio.

Riebalai, aliejai, saldumynai
Piramidės viršūnėje yra riebalai, aliejai, saldumynai. Šios grupės produktų reikia valgyti saikingai, nes jie beveik neturi organizmui naudingų medžiagų ir yra labai kaloringi.



2 komentarai: